Penny Leventou - Atmashakti Yoga

 12 MAIOY 2024

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ YAMAS ΚΑΙ ΤΑ NIYAMAS



Η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από κάμψεις, αναπνοή και διαλογισμό. Οι βασικές αρχές των Yamas και των Niyamas μπορούν να σας βοηθήσουν να διευρύνετε την κατανόησή σας για τη γιόγκα και τον εαυτό σας.


Εάν είστε το είδος του ατόμου που του αρέσει να έχει ένα σχέδιο για να χαράξει μια πορεία προς την ιδανική του ζωή, η πρακτική της γιόγκα μπορεί αναμφίβολα να σας βοηθήσει στο ταξίδι. Πριν από αιώνες, ο μεγάλος σοφός Patanjali δημιούργησε ένα είδος χάρτη για να σας βοηθήσει να χαράξετε την πορεία σας προς την ικανοποίηση. H γιόγκα μας διδάσκει όχι μόνο άσανα και διαλογισμό, αλλά και στάσεις και συμπεριφορές που θα βοηθήσουν στη μεταμόρφωσή μας.

Με την πρώτη ματιά, τα Yoga Sutras του Patanjali — σύντομοι αφορισμοί γραμμένοι στα σανσκριτικά — μπορεί να φαίνονται εσωτερικοί και δυσνόητοι. Όμως το αρχαίο εγχειρίδιο έχει μεταφραστεί και ερμηνευτεί από πολλούς δασκάλους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά σε μία ή περισσότερες από τις μεταφράσεις, επειδή η καθεμία περιέχει βασικές συμβουλές για την καθημερινή ζωή.

Ο Patanjali μας μεταφέρει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα μας επιτρέψουν να έχουμε συναισθηματική και ψυχική ευεξία και μια πιο ικανοποιητική και ουσιαστική ζωή.

 

Απέραντο είναι αυτό το σύμπαν,

όπου η αγνή ψυχή επιλέγει να ενσαρκωθεί,

και να αναλάβει το ρόλο ενός μεμονωμένου όντος.

 

Και πολλές είναι οι αρχές

που καθοδηγούν την ψυχή σε μια αρμονική ύπαρξη

σε αυτό το απέραντο σύμπαν.

 

Από αυτές τις τόσο πολυάριθμες και περίπλοκες αρχές,

Οι σοφοί του παρελθόντος έχουν επιλέξει δέκα,

καθώς περιλαμβάνουν την ουσία όλου του Ντάρμα.

 

Αυτές οι δέκα αρχές ονομάζονται Γιάμας και Νιγιάμας.

- Om Baba “Now it’s Clear” -


Ακολουθώντας τα σκέλη του Οκταπλού Μονοπατιού


Τα Yoga Sutras του Patanjali, πιστεύεται ότι γράφτηκαν μεταξύ του δεύτερου αιώνα π.Χ. και του πέμπτου αιώνα μ.Χ., σκιαγραφούν ένα μονοπάτι με οκτώ σκέλη για τον εξαγνισμό του σώματος και του νου. (Αυτό ονομάζεται επίσης Οκταπλό Μονοπάτι της κλασικής γιόγκα, ή Ashtanga Yoga). Ο απώτερος στόχος: να βοηθηθούν οι ασκούμενοι να καλλιεργήσουν ένα σταθερό μυαλό, οδηγώντας σε ικανοποίηση για όλα όσα έχουν και είναι.

Τα yamas (κοινωνικοί, ηθικοί περιορισμοί) και τα niyamas (αυτοπειθαρχία) είναι οι δύο πρώτοι σταθμοί στο μονοπάτι. Αυτές οι ηθικές αρχές καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους και πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας. Τα άλλα σκέλη περιλαμβάνουν σωματικές στάσεις (asanas), έλεγχο της αναπνοής (pranayama), απόσυρση των αισθήσεων (pratyahara), συγκέντρωση (dharana), διαλογισμό (dhyana) και απορρόφηση στο Θείο (samadhi).

Η γιόγκα λοιπόν είναι κάτι περισσότερο από άσανα, είναι πραγματικά τρόπος ζωής.


Οι βασικές αξίες της γιόγκα


Τα πέντε γιάμα και τα πέντε νιγιάμα που συνθέτουν τις ηθικές αρχές ή τις βασικές αξίες της γιόγκα, παρέχουν ένα χάρτη για να πορεύεται ο ασκούμενος στον κόσμο με ευκολία και ακεραιότητα. Πολύ πριν η Δύση αγκαλιάσει τα μαθήματα ιδρωμένης asana και τα κολάν της γιόγκα, αυτές οι αρχές αποτελούσαν ένα βαθιά ενσωματωμένο μέρος της κουλτούρας της γιόγκα, παρέχοντας στους ασκούμενους μια φιλοσοφία για το πώς να βρουν το δρόμο τους στον κόσμο. Αντί να είναι ένα συμπλήρωμα ή μια εκ των υστέρων σκέψη μετά την άσανα, είναι η αφετηρία της γιόγκα - που προορίζεται να εξασκηθεί πριν κάνετε τον πρώτο σας χαιρετισμό στον ήλιο.

Τα yama αφορούν στην πραγματικότητα τις περιοριστικές συμπεριφορές που υποκινούνται από την προσκόλληση, την αποστροφή, το μίσος και την αυταπάτη. Τα νιγιάμα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ευημερία για εμάς και τους άλλους. Οι άνθρωποι μερικές φορές τις θεωρούν ως τις Δέκα Εντολές της γιόγκα, αλλά αυτοί οι κανόνες δεν ενδιαφέρονται και τόσο για το σωστό ή το λάθος με την απόλυτη έννοια. Δεν υπάρχουν οι έννοιες παράδεισος ή κόλαση. Έχουν να κάνουν με την αποφυγή συμπεριφορών που προκαλούν ταλαιπωρία και δυσκολία, και την υιοθέτηση αυτών που οδηγούν σε καταστάσεις ευτυχίας.


Τι είναι τα yamas και τα niyamas;


Τα πέντε γιάμα ζητούν από τους ασκούμενους να αποφεύγουν τη βία, το ψέμα, την κλοπή, τη σπατάλη ενέργειας και την κτητικότητα. Τα πέντε νιγιάμα μας ζητούν να αγκαλιάσουμε την αγνότητα και την ικανοποίηση, να εξαγνιστούμε μέσω του ασκητισμού, να μελετάμε και να παρατηρούμε συνεχώς τις συνήθειες μας και να παραδοθούμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς.

Πολλές από αυτές τις αρχές έχουν πολύπλευρες αποχρώσεις. Για παράδειγμα, η έννοια του Tapas που στην πραγματικότητα σημαίνει φωτιά αλλά και ασκητισμός. Έτσι λοιπόν σε πολλές μεταφράσεις διαβάζουμε για εξαγνισμό μέσω της φωτιάς που δεν εννοεί την αποβολή των τοξινών σε ένα μάθημα hot γιόγκα, όσο την αντοχή στη φωτιά της ψυχικής δυσφορίας όταν ένα συνηθισμένο μας βλαπτικό μοτίβο συγκρούεται πάνω σε ένα νέο, πιο ευεργετικό. Ομοίως satya – αλήθεια- στην αναζήτηση της αλήθειας θα μπορούσε επίσης να συμπεριλαμβάνεται η αυτοδιερεύνηση. Για να διακρίνουμε την αλήθεια, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας βαθιά.

Επειδή αυτές οι αρχές γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και κάποτε θεωρούνταν υποχρεωτικοί όρκοι για οποιονδήποτε ασκούμενο της γιόγκα, τα yamas και τα niyamas μπορεί να είναι δύσκολες «εμπορικές» ιδέες ή στο ευρύτερο πλαίσιο μιας κοσμικής, σύγχρονης κοινωνίας.

Πολλοί δάσκαλοι σήμερα καλούν τους ασκούμενους να τα προσεγγίσουν λιγότερο ως άκαμπτες οδηγίες και περισσότερο ως στοχαστικά εργαλεία που τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν την αυτογνωσία τους στο μάθημα της γιόγκα και όχι μόνο.

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την σημασία αυτών των εννοιών με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά που τις μελετώ. Όταν συνάντησα για πρώτη φορά τα yamas και τα niyamas, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως δεν είμαι βίαιη και λέω την αλήθεια. Αλλά με τα χρόνια, τις διάφορες συζητήσεις επάνω στα σουτρας προβληματίστηκα και άρχισα να βλέπω πως δεινά όπως η βία, η ανεντιμότητα και η κλοπή έχουν πολύ πιο λεπτές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, η βία δεν είναι απλώς να πυροβολείς κάποιον με ένα όπλο. Μπορεί επίσης να προκύψει με τους άκαμπτους τρόπους σκέψης στο πως βλέπουμε και σκεφτόμαστε για τους άλλους, οι οποίοι που προέρχονται απο βαθιές αφιλτράριστες πεποιθήσεις. Σε μία τάξη γιόγκα πολλές φορες ίσως ο δάσκαλος σας προσκαλέσει να δείτε αν και ποσο πιέζετε τον εαυτό σας να μπει σε μια δυνητικά βλαβερή στάση για το σώμα σας. Η εξάσκηση του γιαμα της απλότητας ή μη συσσώρευσης (aparigraha) θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αφαίρεση παλιών μνησικακιών ή πεποιθήσεων.

Ο στόχος των Yoga Sutras είναι να βοηθήσουν τους ασκούμενους να καλλιεργήσουν ένα σταθερό μυαλό, ηρεμία και ευδαιμονία.


Η εξάσκηση των yamas και των niyamas μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας


Αντί να σκέφτεστε τα yamas και τα niyamas ως μια υποχρεωτική λίστα κανόνων, δείτε τα ως προσκλήσεις να ενεργήσετε με τρόπους που προάγουν την εσωτερική και εξωτερική ειρήνη και ευδαιμονία. Παρέχουν επίσης έναν καθρέφτη στον οποίο μπορείτε να μελετήσετε την πρακτική σας και τον Εαυτό σας. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αντιπροσωπεύουν τις ιδιότητες ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου. Φτάνει κανείς εκεί μέσα από εξάσκηση, περισυλλογή, διαλογισμό και δουλεύοντας για να μεταμορφώσει τον εαυτό του.

Το μονοπάτι της άσκησης ξεκινά με την κατανόηση και την τελειοποίηση των διαφορετικών διαστάσεων του ποιος είσαι, και ξεδιπλώνεται σταδιακά, όχι με μιας. Όλος ο στόχος της γιόγκα είναι η Αυτοπραγμάτωση, η οποία μπορεί επίσης να ονομαστεί ελευθερία. Τα yamas και τα niyamas σας δίνουν άπειρες ευκαιρίες να μεταμορφώσετε πραγματικά τη ζωή σας.

Ο Patanjali δεν σας λέει πώς να «κάνετε» συγκεκριμένα τα yamas και τα niyamas — αυτό εξαρτάται από εσάς. Αλλά η υπόσχεση είναι ότι, εάν ευθυγραμμίσετε τη ζωή σας μαζί τους, θα σας οδηγήσουν στο υψηλότερο κάλεσμα που πολλοί από εμάς φιλοδοξούμε: ειρήνη, αφθονία, αρμονικές σχέσεις, ικανοποίηση, αποδοχή του εαυτού σας, αγάπη και ουσιαστική σύνδεση με το Θεϊκό. Αυτά θεωρούνται η ουσία της ευτυχίας.


Yamas


Ahimsa: Μη βία


Στη φιλοσοφία της γιόγκα, η ahimsa - που συχνά μεταφράζεται ως "μη βία" ή "μη βλάβη" - είναι η ευκαιρία να εγκαταλείψετε την εχθρότητα και τον ευερεθιστότητα και αντ 'αυτού να δημιουργήσετε χώρο στη συνείδησή σας για ειρήνη. Αυτό σας επιτρέπει να αφήνετε τους άλλους να είναι αυτοί που είναι και να σχετίζονται με τον κόσμο με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Για να ενσωματώσετε την ahimsa στη ζωή σας, δείτε όλες τις πεποιθήσεις που έχετε που μπορεί να σας εμποδίζουν να αισθάνεστε ειρηνικά. Μπορείτε μόνοι σας να μείνετε για λίγο και να παρατηρήσετε πόσες φορές έχετε μια εχθρική σκέψη για κάποιον ή κάτι—έναν γείτονα, έναν συνάδελφο, ακόμη και την κυβέρνηση, ή μπορείτε να καταγράψετε τις πέντε πιο αρνητικές σκέψεις σας. Αυτές οι σκέψεις είναι μια μορφή βίας. Κρατήστε την αρνητικότητα αυτή στη συνείδησή σας και πάρτε λίγη απόσταση από αυτήν. Απλά παρατηρώντας την αρνητικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να τροφοδοτείτε τις σκέψεις και να σας οδηγήσει προς την ειρήνη.

 

Η ιερή πρακτική της Ahimsa πρέπει να γίνεται στο νου.

Επέτρεψε στον νοήμονα αναζητητή να καλλιεργήσει το ιερό δέντρο της Αχίμσα,

άστον να το ποτίσει ενθυμούμενος την ομορφιά και τους ευχάριστους καρπούς του.

 

Άσε τον θυμό να μετατραπεί σε ευλογία.

Άσε τη σύγκρουση να μεταμορφωθεί σε Αγάπη.

Άσε τη δυαδικότητα και τον διαχωρισμό να ξεθωριάσουν

και άσε την αλήθεια της Ενότητας να ανατείλει.

 

Αυτή είναι η πρακτική της Ahimsa.

- Om Baba “Now it’s Clear” -

Satya: Αλήθεια


Πολλές ερμηνείες των Σούτρα υπόσχονται ότι από τη στιγμή που είστε πλήρως κατοχυρωμένοι στη Σάτυα, όλα όσα λέτε θα πραγματοποιηθούν.
Προσέξτε όμως να μην μπερδεύετε την άποψή σας με την αλήθεια. «Πρέπει να έχεις ακεραιότητα και ταπεινότητα για να καταλάβεις ότι η αλήθεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη από σένα», λέει η Nischala Joy Devi, η συγγραφέας της δικής της ερμηνείας των Yoga Sutras, The Secret Power of Yoga: A Woman's Guide to the Heart and Spirit of the Yoga Sutras. «Κάθε στιγμή, πρέπει να αναρωτιέστε: Λέω την αλήθεια; Δίνω απλώς τη γνώμη μου, φιλτραρισμένη μέσα από το μυαλό μου και όλες τις προκαταλήψεις μου;»

Η Σάτυα απαιτεί να λάβετε υπόψη τόσο τις προφορικές όσο και τις ανείπωτες πτυχές των λόγων σας. Δεν θέλετε να παραπλανήσετε μέσω παράλειψης. Ούτε χρειάζεται να πείτε ό,τι έχετε στο μυαλό σας—ειδικά αν πληγώνει τον παραλήπτη. Μην κουτσομπολεύετε, ακόμα κι αν οι πληροφορίες που δίνετε είναι αληθινές. Αντίθετα, μιλήστε μόνο για το ανώτερο και υψηλότερο. Χρησιμοποιήστε τα λόγια σας για να εξυψώσετε τον ακροατή. Όταν το κάνετε αυτό, ανεβάζετε τον εαυτό σας στη διαδικασία.

Μια καλή άσκηση για την Σάτυα είναι η σιωπή. Η επιβράδυνση της εσωτερικής φλυαρίας μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση στη Σάτυα. Μέσα από την σιωπή βρίσκεστε σε θέση να εξετάσετε τις ρίζες του λόγου σε ένα εσωτερικό επίπεδο, το οποίο σας επιτρέπει να ελέγχετε καλύτερα την αφιλτραριστη εξωτερική επικοινωνία σας.

Επίσης Σάτυα είναι όταν οι πράξεις μας και τα έργα μας είναι σε ευθυγράμηση με τα λόγια μας. Με λίγα λόγια ακολουθούμε αυτό που κηρύττουμε.

 

Όταν οι πράξεις, τα λόγια και οι σκέψεις σου

είναι σε αρμονία με το Υπέρτατο μέσα σου,

Αυτό είναι Σάτυα.

 

Asteya : Μη κλοπή


Μην κλέβεις, λένε τα Γιόγκα Σούτρα, και όλα τα καλά θα έρθουν σε σένα. Επειδή η asteya μεταφράζεται συνήθως ότι σημαίνει αποχή από τη λήψη οτιδήποτε δεν προσφέρεται ελεύθερα, τα πρώτα πράγματα που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι τα χρήματα, τα ρούχα, τα τρόφιμα και άλλα υλικά. Αλλά υπάρχουν περισσότερα για την asteya από αυτό που βρίσκεται στο υλικό επίπεδο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κλέψουμε. Μπορείς να κλέψεις το χρόνο κάποιου αν αργήσεις. Μπορείς να κλέψεις την ενέργεια κάποιου. Μπορείς να κλέψεις την ευτυχία κάποιου. Μπορείς να κλέψεις τις ιδέες κάποιου άλλου και να τις πουλάς ως δικές σου.

Για να προσκαλέσετε την αστέγια στη ζωή σας, σκεφτείτε τι πραγματικά χρειάζεστε και μην αφήσετε τις επιθυμίες σας να σας πείσουν να πάρετε περισσότερα. Το δίκαιο εμπόριο πρέπει να είναι το μάντρα σας—όχι μόνο στις αγοραστικές σας συνήθειες αλλά και σε όλες τις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις. Σεβαστείτε τον χρόνο και την ενέργεια των άλλων, δώστε τα εύσημα εκεί που πρέπει και δείτε εάν μπορείτε να βοηθήσετε να δημιουργηθούν τα αποθέματα καλοσύνης του κόσμου δίνοντας περισσότερα από όσα παίρνετε.


Brahmacharya: Ενεργειακή οικονομία


Η πιο πολυσυζητημένη ερμηνεία της brahmacharya είναι η αγαμία. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνεις μοναχός για να είσαι καλός γιόγκι. Πολλοί άνθρωποι ασπάζονται μια ευρύτερη ερμηνεία αυτού του yama. Η ακριβής μετάφραση είναι «να περπατάς στο δρόμο του Θεού». Πρόκειται για την πρόληψη της διάχυσης της ενέργειάς μας μέσω της κακής χρήσης των αισθήσεων. Είναι ένα προσωπικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν ασκείς την brahmacharya, δεν αφήνεις τις αισθήσεις να κυβερνούν τη συμπεριφορά σου.

Οτιδήποτε προκαλεί αναταραχή στο μυαλό και προκαλεί τα συναισθήματα μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση της brahmacharya: υπερδιεγερτικά τρόφιμα, δυνατή μουσική, βίαιες ταινίες και ναι, ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά. Ό,τι ενοχλεί το μυαλό και το σώμα, διαταράσσει την πνευματική ζωή - όλα είναι ενέργεια. Η άσκηση της Brahmacharya σας ζητά να σκεφτείτε πώς ξοδεύετε αυτή την ενέργεια.

Μπορούμε να δούμε την πρακτική μας των άσανα καθώς όταν ασκούμαστε πρέπει να μάθουμε να ρυθμίζουμε την προσπάθειά μας έτσι ώστε να μην πιέζουμε και καταπονούμε το σώμα και να εφαρμόζουμε ότι είναι απαραίτητο για κρατάμε την θέση «άνετη και σταθερή» για όσο ζητηθεί.  Η Asana θα πρέπει να αναπληρώνει την ενέργειά σας, όχι να την αποστραγγίζει.

Πειραματιστείτε με αυτήν την πρακτική στο στρωματακι σας και μετά πάρτε την στην υπόλοιπη ζωή σας. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει - είτε καθυστερείτε για το επόμενο ραντεβού σας από μια μεγάλη ουρά στο σούπερ μάρκετ, είτε φιλάτε νευρικά ένα νέο ερωτικό σύντροφο - αναρωτηθείτε: Μπορώ να αφήσω την ένταση μου και να χαλαρώσω σε αυτή τη στιγμή;

Παρατηρήστε πώς η κατάσταση δεν χρειάζεται το άγχος σας για να επιλυθεί από μόνη της. Και με το να μην δίνετε τόση ενέργεια σε έντονες στιγμές - μη σπαταλάτε τη δύναμη της ζωής σας - μπορείτε να είστε πιο χαλαροί σε όλες τις στιγμές.


Aparigraha: Απλότητα


Aparigraha σημαίνει «μη αποθησαύριση» ή «απάρνηση», εδώ παραθέτω την έννοια που δίνει ο Om Baba αυτή της απλότητας που για πολλούς αποτελεί πρόκληση μέσα στην καταναλωτική κουλτούρα που ζούμε. Αλλά η ελευθερία από το να θέλεις όλο και περισσότερα είναι ακριβώς αυτό: ελευθερία.

 

Ο Εαυτός είναι το αρχέτυπο της απλότητας.

Πάντα πλήρης στην ίδια Του την Ύπαρξη.

 

Πλήρης και μακάριος μέσα στην ίδια Του την Ύπαρξη,

πώς και γιατί θα λαχταρούσε ποτέ κάτι άλλο;


Aparigraha είναι η απόφαση να μην υπερκαταναλώνουμε ή να μην συσσωρεύουμε αγαθά από απληστία, αλλά να αναπτύξουμε μια στάση απλότητας προς τον υλικό κόσμο. Μια ωραία πρακτική θα ήταν πριν φέρετε οτιδήποτε στο σπίτι σας να αναρωτηθείτε: Χρειάζομαι αυτό για τον ρόλο μου στη ζωή; Ως άτομο; Ως γονιός; Ως πνευματικός αναζητητής; Ή απλώς συσσωρεύω πράγματα από τον φόβο και την απληστία μου; Εάν δεν λάβετε υπόψη αυτές τις ερωτήσεις, τα υπάρχοντά σας μπορούν να σας καταβάλλουν. Όσο πιο πολλά αποκτά κανείς πρέπει να ξοδεύει χρόνο και χρήμα για να τα φροντίσει, να τα προστατέψει, και να τα διατηρήσει. Οι άνθρωποι δένονται και ταυτίζουν την αξία τους με την αξία των υλικών αγαθών που κατέχουν.

Τα πράγματα όμως έρχονται και φεύγουν γιατί δεν ανήκουν στην αιώνια φύση της ύπαρξης μας. Αρχίστε να υιοθετείτε μια πιο χαλαρή στάση απέναντι τους. Αν το σπίτι σας είναι γεμάτο με παλιά σκουπίδια που δεν σας χρειάζονται πια, δεν υπάρχει χώρος για να μπει νέα ενέργεια. Αυτό ισχύει επίσης και για τις μη υλικές ιδέες και συμπεριφορές στις οποίες προσκολλάστε. Οι παλιές μας πεποιθήσεις για τον εαυτό μας ή τις σχέσεις μας ή η προσκόλληση σε μια καριέρα που δεν μας γεμίζει πλέον, δεν μας δίνουν  περιθώριο να προχωρήσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση.

Μια όμορφη πρακτική για την aparigraha, είναι η εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη. Αναγνωρίστε την αφθονία γύρω σας, κι αν βρίσκεστε σε μια πολύ δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή και σας είναι δύσκολο, συγκεντρωθείτε στην αφθονία του αέρα που υπάρχει γύρω σας και σας επιτρέπει να αναπνέετε και βρίσκεστε εδώ αυτή τη στιγμή.

 


Ενώ τα yama είναι η πρακτική του πώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους, τα niyama είναι πιο εσωτερικά εστιασμένα — ένας τρόπος να μελετήσετε τον εαυτό σας.  


Niyamas


Saucha: Αγνότητα


Η Σάουτσα είναι το πρώτο από τα νιγιάμα, ή ενεργητικές τηρήσεις. Περιλαμβάνει να διατηρείτε την αγνότητα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Θέλετε να κρατάτε τις σκέψεις σας αγνές, διατηρείτε το σώμα και το περιβάλλον σας σε τάξη, για να δημιουργήσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Ο εκπαιδευμένος στο διαλογισμό νους έχει περισσότερη οξυδέρκεια και τάξη. Η σωματική τάξη μπορεί επίσης να επηρεάσει το νου. Ξεφορτωθείτε, λοιπόν, την ακαταστασία, τρίψτε τα πατώματα σας, απλοποιήστε τη ζωή σας—όλα αυτά είναι εκφράσεις saucha.


Αλλά μην κολλάτε πολύ στην ιδέα της κυριολεκτικής καθαρότητας και γι’ αυτό εδώ χρησιμοποίησα τον όρο αγνότητα. Πρέπει να κοιτάξουμε πιο βαθιά από την επιφάνεια που είναι το σωματικό επίπεδο. Όσο περισσότερο καθαρίζετε το σώμα, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείτε ότι είναι ένα πράγμα που συνεχώς φθείρεται. Όταν μάθετε να αποταυτίζεστε από το υλικό σώμα, προτείνουν τα Γιόγκα Σούτρα, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την ουσία σας - το μέρος σας που είναι αγνό και απαλλαγμένο από γήρανση, ασθένειες και φθορά. Όταν καταλαβαίνεις την αληθινή αθάνατη φύση σου, είναι πιο εύκολο να σταματήσεις να αγωνίζεσαι για τη σωματική τελειότητα και αντ' αυτού να εγκατασταθείς σε μια χαρούμενη επίγνωση.


Santosha: Ικανοποίηση


Σχεδόν κάθε μετάφραση του Yoga Sutra II.42 ερμηνεύει τη Σαντόσα ως τη μεγαλύτερη ευτυχία. Είναι η βαθύτερη χαρά που δεν μπορεί να κλονιστεί από τις δύσκολες στιγμές της ζωής, από την αδικία, τις κακουχίες ή την κακή τύχη.  Η ικανοποίηση βρίσκεται στην πραγματικότητα στο να αποδεχτούμε τη ζωή όπως είναι. Δεν πρόκειται για τη δημιουργία τελειότητας. Η ζωή θα σου πετάξει ό,τι θέλει, και τελικά δεν έχεις τον έλεγχο. Να υποδέχεστε αυτό που παίρνετε.

Αυτό μπορεί να μεταφερθεί στην πρακτική σας πολύ εύκολα, αναγνωρίζοντας την τάση σας να προσπαθείτε να κάνετε μια τέλεια στάση και αποδεχόμενοι τη στάση που μπορεί να καταφέρνει το σώμα σας. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα φωτιστείτε όταν κάνετε γέφυρα με ίσια χέρια ή όταν αγγίζετε τα χέρια σας στο πάτωμα στην Uttanasana. Η πρακτική της santosha είναι να χαλαρώνεις στο σημείο που βρίσκεσαι στη θέση σου αυτή τη στιγμή και να συνειδητοποιείς ότι είναι τέλεια. Η santosha όπως και η βαθιά χαλάρωση που επιδιώκουμε στη Savasana πρέπει να έρθει από μόνη της. Δεν μπορούμε να την κυνηγήσουμε και να την ζορίσουμε. Όσο πιο πολύ προσπαθείς να χαλαρώσεις τόσο πιο αδύνατο γίνεται. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τον χώρο και τις προϋποθέσεις για να έρθει από μόνη της.

Εάν απελευθερώσετε το μυαλό σας από το να θέλει συνεχώς η κατάστασή σας να είναι διαφορετική, θα βρείτε περισσότερη ευκολία.

Σαντόσα δεν είναι μοιρολατρία, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητά σας, αλλά να μην ξοδεύετε την ενέργεια σας για να την πολεμάτε (brahmacharya). Εάν το κάνετε, θα μπορείτε να σκέφτεστε πιο καθαρά και να είστε πιο αποτελεσματικοί στο να οδηγήσετε την ζωή σας εκεί που θέλετε.

Τις στιγμές εκείνες που δεν νιώθετε ικανοποιημένοι, απλώς συμπεριφέρεστε για μια στιγμή σαν να είστε. Μπορεί να ξεκινήσετε μία «λούπα» θετικής ανατροφοδότησης, που μπορεί να δημιουργήσει πραγματική ικανοποίηση. Μπορεί να σας φαίνετε παράλογο όταν το εσωτερικό σας τοπίο δεν είναι λαμπερό και φωτεινό, αλλά η απλή φυσική πράξη του να χαμογελάτε ίσως αλλάξει κάτι εκείνη τη στιγμή. Η εξάσκηση στο χαμόγελο είναι σαν να φυτεύεις τον σπόρο ενός πανίσχυρου κόκκινου ξύλου. Το σώμα δέχεται το χαμόγελο και η ικανοποίηση μεγαλώνει. Είτε ασκείστε στην asana ή στην καθημερινή ζωή σας, θυμηθείτε να βρίσκετε χαρά στην εμπειρία.


Τάπας: Ασκητισμός

 

Tapas μεταφράζεται ως «ασκητισμός», «αυτοπειθαρχία», «προσπάθεια» ή «εσωτερική φωτιά» και τα Γιόγκα Σούτρα προτείνουν ότι όταν το Τάπας είναι σε δράση, η θερμότητα που παράγει θα κάψει τις ακαθαρσίες και θα ανάψει τις σπίθες της θεότητας μέσα.

 

Για να πλοηγηθούμε συνειδητά στη ζωή χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος ενέργειας.

Για να σηκωθούμε από τον ύπνο, χρειάζεται μια συνειδητή ενέργεια.

Για να απελευθερωθούμε από τα μοτίβα μας, απαιτείται μια ορισμένη ενέργεια.

Για να μεταμορφωθούμε στο υψηλότερο δυναμικό μας, απαιτείται μια ορισμένη ενέργεια.

Για να εξερευνήσουμε τα απύθμενα βάθη της ύπαρξής μας, χρειάζεται ένας ορισμένος τύπος ενέργειας.

Αυτή η ενέργεια, που παράγεται από μια συνειδητή προσπάθεια, την ονομάζουμε Τάπας.

Είναι μια φλογερή ενέργεια – και ακριβώς όπως η φωτιά πάντα ανεβαίνει,

Τάπας είναι η ενέργεια της ανόδου ψηλότερα.

Ακριβώς όπως η φωτιά, καίει όλες τις ακαθαρσίες,

που συσσωρεύονται από αδαείς και ανθυγιεινές ενέργειες.

Ακριβώς όπως η φωτιά, οξύνει την επίγνωσή μας και φωτίζει το σύμπαν μέσα μας.

 

Από την αρχή του χρόνου, οι σοφοί έχουν χρησιμοποιήσει τον ασκητισμό ως μέσο για να οξύνουν την επίγνωσή τους, να απελευθερωθούν από τα βιολογικά και κοινωνικά πρότυπα και να αποκτήσουν τον έλεγχο των ζωτικών ενεργειών τους.

 

Ανακατευθύνοντας αυτή την ενέργεια προς την πνευματική αφύπνιση,

καθώς και έναν υγιεινό και αρμονικό τρόπο ζωής,

Γνώρισαν και έζησαν στο υψηλότερο ανθρώπινο δυναμικό τους.

 

Πολλές είναι οι μορφές τάπας, αλλά μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές είναι:

1. Τζάπα (Japa), 2. Διαλογισμός πάνω στον Εαυτό και 3. Κάρμα Γιόγκα.

 

Όλες οι άλλες μορφές ασκητισμού έρχονται πολύ μετά στην ικανότητά τους να εξαγνίσουν, να ανυψώσουν και να αφυπνίσουν τον εαυτό μας.»

- Om Baba, Now It’s Clear-


Tapas είναι η προθυμία να κάνεις τη δουλειά, που σημαίνει ανάπτυξη πειθαρχίας, ενθουσιασμού και διακαής επιθυμίας για μάθηση. Μπορείτε να εφαρμόσετε τάπας σε οτιδήποτε θέλετε να δείτε να συμβαίνει στη ζωή σας: παίζοντας ένα όργανο, αλλάζοντας τη διατροφή σας, καλλιεργώντας μια στάση στοργικής καλοσύνης, ικανοποίησης ή μη κρίσης.

Στη γιόγκα, θεωρείται ως η δέσμευση για την πρακτική - sadhana. Το να μένεις μέσα στην θέση είναι τάπας. Αποτρέπετε τον εαυτό σας να κινηθεί και παρακολουθείτε τι συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο, χτίζετε την ικανότητα  να βρίσκεστε σε μια έντονη αίσθηση και μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση: Ποιο είναι το πραγματικό μου όριο; Και αναπτύσσετε την επίγνωση, που είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες της κλασικής γιόγκα.

Η προσπάθεια που καταβάλλετε κατευθύνεται στην καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών και στην εξάλειψη των ανθυγιεινών. Όταν χρησιμοποιείτε τη θέλησή σας για να ξεπεράσετε τον προγραμματισμό σας, απελευθερώνεστε από τις πολλές ασυνείδητες ενέργειες που προκαλούν πόνο. Σύμφωνα λοιπόν με την γιόγκα η πειθαρχία είναι στην πραγματικότητα ένας δρόμος προς την ευτυχία.


Svadhyaya: Αυτο-Μελέτη


Η ευδαιμονία είναι η φύση μας και δεν είναι λάθος να την επιθυμούμε. Αυτό που είναι λάθος είναι να την αναζητάμε έξω όταν βρίσκεται μέσα.

Για να εκμεταλλευτείτε την πηγή της ευτυχίας που βρίσκεται μέσα στον καθένα μας, προσπαθήστε να αφοσιωθείτε στην svadhyaya, την τέχνη της αυτο-μελέτης, του να κοιτάξετε μέσα σας και να κάνετε την αιώνια ερώτηση: Ποιος είμαι;

Τα Γιόγκα Σούτρα προτείνουν ότι η μελέτη του Εαυτού σας οδηγεί στην κοινωνία με το Θείο. Είναι ένας υψηλός στόχος, αλλά μπορείτε να αναπτύξετε svadhyaya καθώς προχωράτε στην καθημερινή ζωή. Ορισμένες παραδόσεις βλέπουν τη μελέτη ως ενατένιση του απόλυτου. Άλλοι το βλέπουν ως μελέτη του πώς είσαι: τις λειτουργίες, τις συνήθειές σου και τους τρόπους με τους οποίους εκτυλίσσεται το κάρμα σου. Για τους περισσότερους από εμάς, η πιο γόνιμη πρακτική θα είναι να παρατηρήσουμε τον Εαυτό. Είσαι στην ώρα σου και είσαι τακτοποιημένος; Ή είσαι ατημέλητος και καθυστερείς; Τι σε κάνει θυμωμένο ή χαρούμενο; Πώς νιώθεις για το άτομο στο στρωματάκι δίπλα σου, εισβάλλει στον χώρο σου;

Αναπτύξτε την ικανότητα να βρίσκετε τις απαντήσεις χωρίς να τιμωρείτε ή να επαινείτε τον εαυτό σας στη διαδικασία. Η Svadhyaya είναι μια επιδέξια και συστηματική έρευνα για το πώς έχουν τα πράγματα. Όταν ασκείς την αυτοπαρατήρηση, αρχίζεις να αποκαλύπτεις και να αντιμετωπίζεις τα ασυνείδητα πρότυπα που διέπουν τη ζωή σου. Όταν μπορείς να παρατηρήσεις, αλλά όχι να κρίνεις, τι κάνεις και πώς νιώθεις κάθε στιγμή, ανοίγεις ένα παράθυρο στην ενσυναίσθηση για τον εαυτό σου και αποκτάς τη σταθερότητα που χρειάζεσαι για να την επεκτείνεις και στους άλλους.

Svadhyaya είναι και η μελέτη των ιερών κειμένων, όπως οι Yoga Sutras, η Bhagavad Gita, η Heart Sutra του Βουδισμού, τα Ευαγγέλια ή η Βίβλος. Εκεί αναπτύσσεται η πλευρά της σοφίας. Αν κοιτάς μόνο τον Εαυτό, είναι εύκολο να χάσεις την προοπτική σου. Όταν μελετάτε τα κείμενα στην υπηρεσία της svadhyaya, θα διαβάσετε κάτι που πραγματικά αντηχεί και θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε ότι... Όλα τα όντα βιώνουν αυτά τα πράγματα. Η μελέτη σας βοηθά να κατανοήσετε την καθολικότητα των εμπειριών της ζωής και έτσι αυξάνει τη συμπόνια σας για τον εαυτό σας και τους άλλους.


Ishvara Pranidhana: Αφοσίωση σε κάτι Ανώτερο


Λίγοι αμφισβητούν ότι το τελευταίο από τα niyamas, το Ishvara Pranidhana, είναι το αποκορύφωμα της πνευματικής πρακτικής. Το Yoga Sutra II.45 λέει ότι η απελευθέρωση – η υψηλότερη ευτυχία – έρχεται μόνο από την αγάπη, την κοινωνία και την παράδοση στον Θεό.

Για να κατανοήσουμε την Ishvara Pranidhana, βοηθά να καταλάβουμε τι είναι ο «Θεός». «Δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε μια ανθρωπομορφική αναπαράσταση του Θεού για να αποδεχτείς ότι υπάρχει ένα θεϊκό σχέδιο, μια καλοπροαίρετη ουσία στο σύμπαν. Έχει να κάνει με το να προσφέρεις τον εαυτό σου στο θεϊκό matrix. Είναι να αφήσουμε τη δική μας θεϊκή ουσία να καθοδηγήσει τις πράξεις μας και να συλλάβουμε την ιερή δύναμη της ζωής. Αυτή η ανώτερη δύναμη υπάρχει για όλους μας, λέει ο Παταντζάλι.

 

Τα οφέλη από την εξάσκηση των yamas και niyamas μπορεί να μην φαίνονται τόσο άμεσα ευχάριστα όσο ένα απολαυστικό asana flow, αλλά μπορεί να είναι βαθιά και μακράς διαρκείας. Η μελέτη τους μπορεί να ρίξει φως στην επίγνωση σε μέρη του εαυτού μας που δεν παρατηρούμε πάντα και να μας βοηθήσει να ζήσουμε με τρόπο που δεν προκαλεί βλάβη, γεγονός που με τη σειρά του επιτρέπει λιγότερη λύπη και πιο γαλήνιο μυαλό.

unsplash